0

Г ерманките Виктория Карл и Катарина Хених, които станаха олимпийски шампионки в отборния спринт в ски бягането в Пекин, бяха обвинени в измама. Финландският вестник „Илталехти“ съобщи, че двете са използвали нелегална вакса за ските си и това е основната причина да стигнат до изненадващото злато. Освен това, според изданието, същата вакса е била използвана и в щафетата на 4 по 5 км, в която германският тим взе сребро.

„Във ваксата им има от забранения флуор C8. Със сигурност е използвана в щафетата, но вероятно и в отборния спринт. Информацията идва от различни източници, но за момента няма сигурно доказателство“, твърди анонимният източник. 
От германската ски асоциация веднага отговориха. 

„Обикновено не коментираме анонимни обвинения, особено ако са толкова нелепи. Но искам да кажа ясно: германската ски асоциация спазва всички изисквания и правила“, каза членът на борда на федерацията Щефан Шварцбах.

Въпросният флуор се използваше преди, нов вече е забранен в Европа. Употребата му е разрешена в Китай, но въпреки това никой от отборите не го ползва.

„Със сигурност не сме го използвали, вече нямаме от него. Това, което са написали е лъжа. Финландците сигурно са разочаровани, защото загубиха медал и останаха четвърти“, каза треньорът на германския отбор по ски бягане Андреас Шлютер.
Директорът на ски бягането към международната федерация (ФИС) Пиер Минерей също заяви, че няма причини да подозира немския тим. Той уточни, че вакса с въпросния флуор дава предимство в мокър, нов сняг и по-високи температури, докато в Китай беше много студено, а всички състезания се провеждаха предимно на изкуствен сняг.

По-рано подобни обвинения имаше и срещу руския тим, като тогава те дойдоха от шведския вестник „Експресен“.